7 Ağustos 2011 Pazar


bk-t_rks.ba_l_k.jpg
Türk Sineması'nda Bilim Kurgu ne arar demeyin, Türk Sineması'nın zaman zaman ilkel bir biçim ve anlayışla dahi olsa, Bilim Kurgu'ya da yanaşmasına, yanaşmış, olmasına şaşmayın, tecimsel Türk Sineması'nda, Yeşilçam Sineması'nda her şey bulunabilir çünkü!

Tarzan'ın ne denli bir BK kahramanı olup olmadığı tartışılabilir ve de Edgar Rice Burroughs'un kahramanı 'birçok kez' Kara Afrika'nın derinliklerinde bile BK'ya uygun, maceralara sürüklenmiştir. Bu açıdan alındığında, Tarzan, Türk Sineması'nda boy gösteren ilk BK kahramanı sayılabilir. Orhan ATADENİZ'in yönettiği, Tamer BALCI (Tarzan), Hayri ESEN ve Necla AYGÜL'ün oynadıkları "Tarzan İstanbul'da" (1952) ile.

İstanbul'a kadar uzanıp çok bîlinen macerasını tekrarlayan başka bir ünlü BK kahramanı ise H.G.Wells'in nGörünmeyen Adam'ıdır. "Görünmeyen Adam İstanbul'da" (1955) filmini Lütfü ÂKAD yönetiyor, senaryosunu Osman SEDEN ile birlikte yazıyor, Görünmeyen Adam'ı ise Turhan SEYFİOĞLU oynuyordu. Atıf KAPTAN'ın bilimsel bulgularının ve Neşe YULAÇ'ın cinsel çekiciliğinin kurbanı olan Görünmeyen Adam, öldürüyor ve öldürülüyordu.

1955 ilginç bir yıldır, çünkü Görünmeyen Adam'dan başka İstanbul'a Uçan Daireleri de getiriyor. Minik etekli Merihli kılığında dansöz Özcan TEKGÜL'ü görüyoruz. "Uçan Daireler İstanbul'da". Yönetim: Orhan ERÇİN.

Aradan bir yıl geçiyor ve bu kez ülkemizden bir roket ulaşıyor, Ay'a. Ciddi bir roket değil bu, bir çocuk ilmine uygundur ve sonuçta çocukların uzay macerası bir düşle açıklanıyor. "Aydede'ye Gidelim". Yönetim ve Senaryo: Nuran ŞENER, Tarık Dursun KAKINÇ, Yapım: Türk Ticaret Bankası. 1961.

Olaylar dizisi 1962'de patlıyor ve Yeşilçam, bir yerli malı Baytekin'e kavuşuyor. Uzay araçları, uzay canavarları, sakallı profesör Zarkof, Kral Ming, güzel kızı... Dış sahneleri Şile taraflarında çekilen "Bay Tekin Feza'da Çarpışanlar"da bir araya geliyorlar. Yönetim: Şinasi ÖZONUK.
Aynı yıl, Beyrut'a değin uzanan "Altın Çocuk" (Göksel Arsoy), 31 tekmili birden dizi filmlerinden arta kalan bir laboratuarda, mini etekli kızların yardımıyla dünyayı ele geçirmek isteyen maskeli zırhlı, acayip silahlar kullanan biri ile mücadele ediyor. "Altın Çocuk Beyrut'ta". Yönetim: Erten GÖRENÇ.

Yeşilçam'ın dar bütçeli işporta filmlerinde, kimi BK'nun romanlarından alınan kahramanlar boy gösteriyorlar. Frankeştayn gibi ("Kilink Frankeştay'a Karşı". Yönetim: Nuri AKINCI, 1967), Mandrake gibi ("Mandrake Kilink'e Karşı". Yönetim: Oksal PEKMEZOĞLU, 1967) veya Uçan Adam gibi "Kilink Uçan Adam'a Karşı", Yönetim: Yılmaz ATADENİZ, 1967) filmler çıkıyordu karşımıza.

1968, 'ölümsüzlüğü' ile BK'sal bağlar taşıyan "Kızıl Maske" yıldır. İki Kızıl Maske filmi birden çevriliyor, biri Çetin İNANÇ, diğeri Tolgay ZİYAL'in yönetiminde. 1971'de Kızıl Maske, öcünü almak için, yeniden Yeşilçam'a düşüyor: "Kızıl Maske'nin İntikamı".

1970'lerde 'süper' kahramanlar çoğalıyordu. Kötü bilim adamları ile çarpışıyorlar, gizli laboratuarlara girip çıkıyorlar, birkaç kez dünyayı kurtarıyorlar. "Süper Adam" (1971), "Süper Adam Kadınlar Arasında" (1972), "Süper Adam İstanbul'da" (1972), "Süper Kadın Dehşet Saçıyor" (1972)

Nihayet televizyonun etkisiyle, 'Turist Ömer' bile bir uzay macerası yaşıyor. Kötü ve anlamsız bir filmde, ünlü uzay yolunun kahramanları ile karşılaşıyor. "Turist Ömer Uzayda", Yönetim: Hulki SANER (1973).

Yeşilçam'a varan son BK kahramanı Frankeştayn oluyor, Amerika'da hâsılat rekorları kıran "Young Frankestein"ın etkisiyle. Ve de Nejat SAYDAM'ın yönettiği bu "Sevimli Frankeştayn" (1975), uysal, çekingen bir canavar olarak karşımıza çıkıyor. Film, güldürüden yanadır ve sonuçta büyük bir tecimsel başarısızlıkla sonuçlanıyor.
ufokazas_.k.jpg

http://www.x-bilinmeyen.com/76oyk0/id6.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder