18 Nisan 2014 Cuma

Nihilizm Üzerine

Nihilizm, tüm kelepçe ve tasmaların en etkili panzehiridir.Nihilizm, en evrensel ve şiddetli doğum sancısıdır.
Nihilizm, harikalar diyarına açılan büyük bir kara deliktir.
Nihilizm, içi boş bir anarşizm ya da kolaycılık olamayacak kadar zor ve tehlikeli bir hesaplaşmadır.
Nihilizm, korkunun kendisini korkutacak kadar korkusuzlaşabilmektir.
Nihilizm, tanrılığa soyunmuş tüm sahte iyilerle kıran kırana bir restleşmedir.Nihilizm tanımlanamaz, zira o yaşantısaldır. 

HAZIR YEME, ZEHİRLENİRSİN!

Nihilizm denen hatırı sayılır girdap; hazır yemenin “sağlıklı beslenme” değil, “zehirlenme” olduğunu bilen (daha doğrusu bu gerçeği süreç içinde öğrenen) ve bunun hakkını veren her düşün insanının zorunlu uğrak yeri olmuş ve olacak olan çağlar/dönemler ötesi bir anafordur!

Bu nedenle nihilizm ontolojik bağlamda Gorgias’ın “Hiçbir şey yoktur! Olsaydı da bilemezdik! Bilseydik de başkalarına bildiremezdik!” şeklindeki tarihi sözleriyle temellendirdiği inkarcılığına dayandırılsa da, ya da “Nihilizm, 19. Yüzyıl Çarlık Rusya’sında, özellikle de Turgenyev’in Babalar ve Oğullar isimli yapıtındaki Bazarov karakteri ile tavan yapmıştır!” denilse de; o, çağlar ve dönemler ötesi olan zorunlu bir uğrak yeridir!

Zorunludur, çünkü gerçeği, hakikati “gerçekten” arayan her düşün insanı, her yolcu, o çatırdamayı iliklerinde hissetmiştir; ve şüphesiz bundan sonra da bu yolun yolcuları aynı dehşeti yalayıp geçeceklerdir.
 Dolayısıyla nihilizm; sancılı insanın zaruri yol arkadaşıdır, vazgeçilmezidir.

http://aytencalis.blogcu.com/nihilizm-ve-tehlike/895547



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder