21 Mayıs 2013 Salı

İslam ve sanat (amatör)

Bilindiği gibi İslam'ın resme ve heykele olumsuz bakışı müslümanları en başından beri ağaç oymacılığı, taş oymacılığı, çini sanatı, yazı sanatına yönlendirmiş ve İslam estetiği dediğinizde elde kala kala " Allahın isimlerinin güzel yazılarla yazılışı , Hz.Muhammedin hadislerinin cami duvarlarına kabartarak işlenişi kalmıştır

Osmanlı'da uzun seneler Meşhur hattatların yazdığı el yazması Kur?an-ı Kerim?ler, kitaplar, levhalar, sanata hüküm sürmüştür , bunun sonucunda müslümanlar modern estetiğe hitap eden yerleşim yerleri sokaklar caddeler evler kuramamış bütün enerjilerini allahın isimlerini duvarlara yazmaya harcamışlardır.

Müslümanlar çini üzerinde de kayda değer çalışmalar yapmış özellikle camiler, kısmen türbe, medrese, saray ve konaklar, üzerinde çeşit çeşit, rengarenk çiçek, gül, lale ve benzeri motiflerin işlendiği çinilerle süslenmiş, sanki bahar cümbüşü dört mevsimde bu mekanlara taşınmıştır.

Müslümanların modern dünyada resim , heykel , şehir mimarisi , sinema , tiyatro , edebiyat, müzik gibi sanat dallarında insanlığa katkıları nelerdir ? Sıfır.. Yani hiç yok ! Olamaz çünkü müslümana göre estetik demek ayet ve hadisleri kabarta kabarta yazmak demektir , gerisi boştur ahirete faydası yoktur.. 

Müslüman adam boş vakitlerini resulullahın hayatını okuyup dini ilimler ögrenerek , hafızların hatim setlerini dinleyerek gecirir.. Öküz herif acıp bi roman okumaz güzel bi film izlemez varsa yok bedevi kitabı kuran.. Sonra da bedevi Resulullah

İslamda sanat yoktur sanat adı altında yapılan din propagandası vardır 

****************

Müslümanların yukarda sıraladığım resim , heykel , şehir mimarisi , sinema , tiyatro , edebiyat, müzik sanat dallarında ne gibi katkıları var? , mesela müslüman bir müzisyen , yada müslümanın yazdığı ebedi bir eser , bi heykel , dünya çapında müslüman yönetmen? tiyatro opera müzikal dallarında müslümanların eserleri??  dostoyevski, balzac, nietzche, hugo, hegel , verdi , shekspeare , gogol , beckett , chopin , beethoven, mozart bunların hangisi abdestinde namazında müslümandır ? Müslümana göre sanat ayetleri hadisleri kabarta kabarta yazıp duvara asmaktır 

*****************

Doğru müslümanlıkta bu tip sanatlar gelişmemiştir. Fakat senin başta saydığın hat,minyatür, çini sanatında zirveye ulaşmışlardır. Senin başta saydıklarından batı ne yapmıştır. Sen bana onu söyle. Şunu unutma herkesin kendine özgü bir sanatı vardır. Şu an yapılan eserlerin hangisinde bir estetik var. Sen bana onu söyle. İslam eserlerini incelediğimiz zaman çok güzel bir estetiğin olduğunu görürüz. Kusura bakma ama eleştirmek için çok saçma bir konu bulmuşsun. 

**********************

Islamda estetik anlayisi Arapca harfleri sekilden sekle sokup Allah, Muhammed yazmaktir, gozu surmeli erkek portreleri yapmaktir.

*********************

Siz adam degilsiniz.. Be utanmazlar dostoyevski tolstoy kafka müslüman mı ? Bana bir müslüman yönetmen göster bakalım.. Tiyatro nerde resim heykel zaten yok hani müzikal opera nerde ? Sİz sanattan bütün gün esmaül hüsnayı cami duvarına yazmayı anlarsınız , kitap yazsanız muhammedin savaşlarını anlatırsınız , bedevi ruhlu adamlarla ne tartışıyorsun

***********************

ALlahın arap ruhlu bedevisi , bunları yazan bi sen misin sanıyorsun , islamda sanatı tartıştıgım her forumda birileri cıkar önce elhamra sarayının resmini basar , sonra sanatla hic alakası olmayan adamların isimlerini yazar , en sonda da islamın sanatı aslında dışlamadıgını ispatladıgını sanarak s..tirip gider.. Bıktım sen gibiler ugraşmaktan

***************************

Ruslan yazdıklarının çoğu doğru güzelde, İslam dünyası edebiyat ve resim konusunda özellikle geri kalmıştır..

bu konuda İlber Ortaylı'nın çok güzel Yakınmaları vardır...Avrupa TArihini incelerken Edebi ve görsel eserlerin çokluğu sayesinde o dönemleri tasvir etmenin ne denli kolay olduğunu ancak bizim tarihimizde Edebi ve görsel eserlerin özellikle Tablo vs. azlığı nedeniyle tasvirin zor olduğunu belirtmiştir..

İslam dünyası saydıkların dışında çokta üretken olamamıştır..bunun tabii 1 den fazla nedenleri var yani Dinsel Taassub tek neden değildir..

İslam Dünyası resimi değil Minyatörü tercih etmiştir. Bu açıdan bakıldığında batı dünyası da minyatörde geri kalmış sayılır.

İslam dünyası son beşyüz yıldır edebiyatta geri olduğu doğru ama düz yazıda geri; şiirde her zaman güneşin doğum anındaki tılsımlı cümbüş gibi birileri yetişmiştir.

***************************

http://www.ateistforum.org
http://agnostik.forumup.com/
http://tanrivarmi.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder